Maxi συνέντευξη Freespirit: O resident DJ του Cavo Paradiso ανοίγει τα χαρτιά του

Ο Freespirit aka Σωτήρης Φελώνης αποτελεί ένα από τα βασικά ονόματα της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής για σχεδόν δύο δεκαετίες. Με εκατοντάδες εμφανίσεις στο ενεργητικό του σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό αλλά και δεκάδες παραγωγές, δε θα μπορούσε να μην έχει μια θέση ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα της ελληνικής σκηνής. Το περασμένο καλοκαίρι μιλήσαμε μαζί του και με αφορμή το ξεκίνημα της ηλεκτρονικής έκδοσης του Blissmag μιλήσαμε ξανά τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας 🙂
Θυμηθήκαμε τα όσα είπε και ενημερωθήκαμε για τα τελευταία του νέα.

Το περασμένο καλοκαίρι μάθαμε τα νέα σου μέσα από τις σελίδες του Bliss Magazine. Με την παρουσίαση του νέου µας website είναι µια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε όσα είπαμε συζητώντας, όμως, και κάποια φρέσκα νέα. Πες µας κάποια πράγματα για το ξεκίνημα σου που οι πιο νέοι θαυμαστές σου πιθανόν να μη γνωρίζουν. Πότε πήρες την απόφαση να ασχοληθείς µε το DJing; Ποιος ήταν ο πρώτος εξοπλισμός µε τον οποίο δούλεψες και ποια η πρώτη φορά που βρέθηκες on decks;
Καταρχάς να πω καλησπέρα στην ομάδα του Bliss και στους αναγνώστες του και να τους ευχαριστήσω που µε φιλοξενούν στις σελίδες του. Το μικρόβιο της μουσικής και του DJing το κόλλησα στα δεκαπέντε, µε θυμάμαι από μικρό παιδί να χαζεύω αυτούς τους τύπους µε τα ακουστικά και τα πολλά καλώδια και μηχανήματα γύρω-γύρω στα σχολικά πάρτυ και τα πρώτα μαγαζιά που άρχισα να βγαίνω.
Αισθάνομαι τυχερός που έζησα την εποχή του βινυλίου και του ΜΚ2. Από εξοπλισμό δεν μπορώ να πω ότι είχα εφοδιαστεί µε κάτι ιδιαίτερο, τα ακουστικά µου και σιγά-σιγά άρχισα να χτίζω τη δισκοθήκη µου. Στα decks βρέθηκα στα 16 σε μικρά καφέ της πόλης µου και σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό όπου έκανα τα πρώτα βήματα µου.

Εκτός από το DJing είσαι και ένας πολύ πετυχημένος παραγωγός. Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου µε την παραγωγή µουσικής, πως προετοιμάζεσαι πριν τη δημιουργία μιας νέας σου παραγωγής και ποιοι παράγοντες σε εμπνέουν;
Η παραγωγή έχει µπει τα τελευταία χρόνια στη ζωή µου µε την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση του καλού µου φίλου Θοδωρή Τριανταφύλλου και πιστεύω ότι είναι η εξέλιξη του DJing. Σε όλους τους DJs αρέσει να «πειράζουν» κοµµάτια και να κάνουν τα λεγόμενα edits ή να χτίζουν απ’την αρχή τα δικά τους κοµµάτια έτσι όπως τα έχουν φανταστεί ή πιστεύουν ότι θα δουλέψουν καλύτερα για τα sets τους.
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή ούτε κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία για µένα τουλάχιστον. Συνήθως από πειραµατισµούς ή από κάτι άλλο που μπορεί να ακούσω και να µ’ αρέσει πιθανόν να έρθει μια αρχική ιδέα.
Η έμπνευση μπορεί να έρθει από οπουδήποτε, από µία βόλτα, από ένα ωραίο ταξίδι, από ένα πάρτυ που πήγες κι άκουσες κάτι και το φαντάστηκες αλλιώς. Πιστεύω ότι υπάρχουν τόσο ωραία και διαφορετικά πράγματα για να εμπνευστεί κάποιος.

Η έδρα σου βρίσκεται σε µία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, την Πάτρα. Βέβαια, εσύ όλα αυτά τα χρόνια έχεις εμφανιστεί σε ολόκληρη τη χώρα όπως και στο εξωτερικό. Θέλω κάπου εδώ να µου πεις πως αισθάνεσαι όταν παίζεις εντός έδρας (Πάτρα), εκτός έδρας στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και πως όταν βρίσκεσαι εκτός Ελλάδας. Πως βιώνεις την επαφή σου µε ανθρώπους διαφορετικών περιοχών και πως χαλαρώνεις µετά από ένα απαιτητικό tour;
Σίγουρα το να παίζω στην πόλη µου ανάµεσα σε τόσους φίλους και γνωστούς είναι πολύ όμορφο συναίσθημα. Λίγο πολύ το ίδιο συμβαίνει και όταν παίζω σε άλλα μέρη στην Ελλάδα.
Λόγω του ότι βρίσκομαι 20 χρόνια στη Μύκονο και από εδώ περνάει κόσμος, είτε για διακοπές είτε για εργασία από όλα τα µέρη της Ελλάδας, έχω καταφέρει να χτίσω πολύ καλές φιλίες από ολόκληρη τη χώρα.
Σίγουρα το να παίζεις στο εξωτερικό είναι πολύ πιο όμορφο συναίσθημα και σε αντιμετωπίζουν όλοι αλλιώς, από τους promoters, τους συναδέλφους εκεί αλλά και το κοινό. Υπάρχει μια πιο επαγγελματική αντιμετώπιση και προσέγγιση και σίγουρα όταν κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να σε φέρει σε µία άλλη χώρα για να παίξεις τη μουσική σου, δείχνει ότι εκτιμάει αυτό που κάνεις και σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ όμορφα. Επίσης, το κοινό είναι πολύ πιο εκδηλωτικό, βγαίνει για να περάσει καλά και το δείχνει µε τον κάθε δυνατό τρόπο!

Το καλοκαίρι του 19 κυκλοφόρησες το “Searchin’” σε συνεργασία µε την Shaya στα φωνητικά και κατευθείαν έγινε ανάρπαστο. Πες µας µερικά πράγµατα γι’ αυτό αλλά και για τη συνεργασία σου µε την Shaya. 
Με τη Shaya γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και το καλοκαίρι που µας πέρασε έτυχε να συνεργαστούμε σε κάποια events στη Μύκονο. Υπήρχε πολύ ωραίο κλίμα και πολλά κοινά ακούσματα, οπότε µετά το τέλος της σεζόν είπαμε να βρεθούμε στο στούντιο και να δοκιµάσουµε να κάνουμε κάτι παρέα. Βρεθήκαμε όλοι µαζί και µε το συνεργάτη µου Θοδωρή Τριανταφύλλου στο Glory Hill Studio Athens και προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι που να ταιριάζει στη φωνή και στην προσωπικότητα της Shaya αλλά και στη δικιά µου. Έπειτα από πολλές πρόβες και δοκιµές, καταλήξαµε στο Searchin’ και πιστεύω πως το αποτέλεσμα µας δικαίωσε. Tο κοµµάτι εντέλει κυκλοφόρησε την 1 Ιουλίου από την βερολινέζική Perplex και τα υπόλοιπα τα ξέρετε. 🙂

Το “Morning Light” είναι η πιο πρόσφατη κυκλοφορία µε τη CLAPS Records. Πες µας µερικά πράγµατα για την προσωπικότητα του συγκεκριµένου track και για τα remixes των Agent Greg & Philip Z που κυκλοφόρησαν για τη συγκεκριµένη δουλειά.
To “Morning Light” είναι ένα track το οποίο ήταν µισοτελειωµένο από πέρυσι. Μέσα στο καλοκαίρι έβαλα τις τελευταίες πινελιές και ήμουν πάρα πολύ ευχαριστημένος µε το αποτέλεσμα. Είναι ένα κοµµάτι άκρως καλοκαιρινό που μπορεί να παιχτεί άνετα και στην παραλία αλλά και στα βραδινά clubs. Με την Claps Records έχω συνεργαστεί πολλές φορές και μόλις άκουσαν το κοµµάτι µου το ζήτησαν κατευθείαν για κυκλοφορία. Η ιδέα για το remix pack ήταν από κοινού, δηλαδή να γίνουν και δυο remixes από Έλληνες καλλιτέχνες.
Δύο φίλοι, λοιπόν, που ήταν στο νησί και άκουσαν το κομμάτι τους άρεσε και έτσι προχώρησε το release. Οι Agent Greg και Philip Z έκαναν καταπληκτική δουλειά στα remixes που ανέλαβαν, συμπληρώνοντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο που καλύπτει σχεδόν όλα τα γούστα.

Ζούμε µια πολύ δύσκολη περίοδο και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Σίγουρα αυτό έχει επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη. Πόσο έχει επηρεάσει την ηλεκτρονική µουσική αλλά και τις επιχειρήσεις του χώρου γενικότερα;
Σίγουρα είναι μια πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση για όλους µας, επομένως είναι λογικό να επηρεαστεί και η ηλεκτρονική μουσική από όλο αυτό. Είδαμε ακυρώσεις από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, πολλά clubs να κλείνουν µε άγνωστο το πότε θα ξαναλειτουργήσουν και κάτω από ποιες συνθήκες. Πολλοί µεγάλοι τουριστικοί προορισμοί είναι στην κυριολεξία στον αέρα µην ξερώντας πότε θα τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση και πότε θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να προγραµµατίσουν τα πλάνα τους ώστε να υποδεχτούν όλο τον κόσμο.

Σε ποιο σημείο της φετινής σου πορείας σε βρήκε η ‘καραντίνα’.
Μετά από µια μεγάλη και απαιτητική καλοκαιρινή σεζόν στη Μύκονο προσπαθώ να χαλαρώνω και να περνάω χρόνο µε την οικογένεια µου και σαν καινούργιος µπαµπάς µε την κόρη µου. Επίσης, τον χειμώνα ετοιμάζω όλη τη μουσική που κυκλοφορεί µέσα στο χρόνο, οπότε όπως καταλαβαίνεις και η δουλειά στο studio έχει μείνει   πίσω ενώ αρκετά events ακυρωθήκαν λόγω της κατάστασης. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι αναπληρώνω το χαμένο χρόνο µε την κόρη µου.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες βρίσκεσαι στο Cavo Paradiso. Θα μοιραστείς µαζί µας για το ξεκίνημά σου εκεί αλλά και για το σήμερα; Πως ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκες πίσω από τις κονσόλες εκεί; Και τι έχει αλλάξει µέχρι σήµερα στο nightlife της Μυκόνου;
Έχουν περάσει όντως δύο δεκαετίες. Τι να πρωτοθυµηθώ και τι να πρωτογράψω για το Cavo Pardiso. Όταν πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι µε τη μουσική, το είχα σαν όνειρο να βρεθώ έστω σαν clubber εκεί. Τελικά κατάφερα τα τελευταία 20 χρόνια να είµαι στο team µε τους resident DJs του club. Η πρώτη φορά που έπαιξα (στα 18) µου έχει μείνει αξέχαστη.
Την πρώτη ώρα έτρεμαν χέρια και πόδια από το άγχος. Εκεί είδα τους πιο απαιτητικούς clubbers στο dancefloor και γνώστες της μουσικής µε τρομερό vibe για πολλές ώρες. Τότε, το Cavo ήταν after και άνοιγε στις 5 το πρωί, η θέα και αυτό το μοναδικό συναίσθημα όταν ξημερώνει και ανατέλλει ο ήλιος είναι κάτι μοναδικό και σίγουρα ένας από τους λόγους που το αγαπάνε οι DJs αλλά και οι clubbers από όλο τον κόσμο. Ο εξοπλισμός και ο ήχος επίσης ήταν ένα ακόμα ευχάριστο σοκ για µένα, ό,τι πιο τέλειο και άρτιο υπήρχε εκείνη την εποχή το είχα μπροστά µου για να δουλέψω!
Σίγουρα μετά από 20 χρόνια με αμέτρητα events και support στους μεγαλύτερους DJs του πλανήτη οι εμπειρίες και τα µαθήµατα που έχω πάρει είναι μοναδικά και αποτέλεσαν εφόδια για την καριέρα µου. Όσον αφορά το nightlife της Μυκόνου, σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην πάροδο των χρόνων. Η Μύκονος έγινε ένας από τους top παγκόσμιους προορισμούς και πολλά ξένα brands ήρθαν στην Μύκονο. Clubs, εστιατόρια, ξενοδοχεία και φυσικά πάρα πολλοί celebrities διαφημίζουν την Ελλάδα και τη Μύκονο και βοηθούν να ανθίσει κι άλλο ο τουρισμός µας.

Το συγκεκριμένο club παραδοσιακά βρίσκεται ανάθεσα στα κορυφαία καλοκαιρινά clubs του πλανήτη. Όντας πλέον το σπίτι σου, µπορείς να µας πεις εκ των έσω τι είναι αυτό που, κατά τη γνώµη σου, το έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια στην κορυφή;
Το Cavo Paradiso µετρά πάρα πολλές διακρίσεις και σίγουρα µια από αυτές είναι ότι έχει ψηφιστεί µέσα στα 20 καλύτερα clubs του κόσμου όλων των εποχών. Η δουλειά που γίνεται στο συγκεκριμένο μαγαζί είναι άκρως επαγγελματική και µε το που τελειώνει µία σεζόν αμέσως αρχίζει να προγραµµατίζεται η επόμενη. Το να κρατηθείς στην κορυφή µε τόσο µεγάλο ανταγωνισμό µόνο εύκολο δεν είναι αλλά η αγάπη, το µεράκι και η οργάνωση των ανθρώπων που τρέχουν την επιχείρηση 12 µήνες το χρόνο σε συνδυασμό με την φυσική ομορφιά και το φηµισµένο ξηµέρωµα στο Cavo το καθιστούν έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς.
Το ότι µέσα σε 60 µέρες Ιούλιο και Αύγουστο περνάει όλη η αφρόκρεµα της ηλεκτρονικής µουσικής και χιλιάδες clubbers από όλο τον κόσµο το κάνουν µοναδικό!

Τι πρέπει να περιμένει το κοινό σας φέτος µιας και θα ερχόμαστε από µια πιεσμένη περίοδο; 
Πιστεύω ότι µόλις µε το καλό τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση, θα αρχίσουν πάλι να γίνονται ωραία πράγματα από τους διοργανωτές, τους DJs αλλά και από τους clubbers. Μετά από αυτό το υποχρεωτικό διάλλειμα για όλους θα επανέλθουμε πιο δυνατοί µε φρέσκες ιδέες και μεγαλύτερη όρεξη.
Σίγουρα κάποια clubs και festivals που βασίζονται στον προγραµµατισµό θα πιεστούν περισσότερο αλλά όλοι μαζί ενωμένοι, πιστεύω, θα τα καταφέρουμε.

Δε θα µπορούσαµε να µην αναφερθούμε και στο δεύτερο σου σπίτι στη Μύκονο, το Queen Of Mykonos. Μίλησε µας γι’αυτό αλλά και για τα φετινά του σχέδια…
Η δεύτερη µεγαλύτερη µου αγάπη στο νησί καθώς και η δεύτερη μακροβιότερη συνεργασία µου. Πραγματικά το Queen το θεωρώ το hot spot της Μυκόνου, όλοι έχουν περάσει από’κει και έχουν µια ιστορία να πούνε! Φοβερά cocktails, προσεγμένο ηχοσύστηµα και διακόσµηση αλλά και η δεµένη οµάδα του εγγυώνται τη διασκέδασή σας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα ή, αν θες, τα επόμενα µεγάλα σου όνειρα ή στόχοι που έχεις θέσει για το µέλλον;
Στόχοι και όνειρα σίγουρα υπάρχουν, µερικά από αυτά έχουν να κάνουν µε το κοµµάτι της παραγωγής και συγκεκριµένες δισκογραφικές που θέλω να κυκλοφορήσω τη δουλειά µου. Επίσης, στους άµεσους στόχους µου είναι να επισκεφτώ κάποια µέρη που δεν έχω καταφέρει ακόµα και να συνεργαστώ µε κάποιους καλλιτέχνες που θαυμάζω τη δουλειά τους.

Ποιοι Έλληνες και ποιοι ξένοι DJs και παραγωγοί, κατά τη γνώµη σου (εκτός από σένα :D), είναι οι πρωτεργάτες της ηλεκτρονικής µουσικής σκηνής στη χώρα µας αλλά και διεθνώς αντίστοιχα την τελευταία δεκαετία; 
Σίγουρα η Ελλάδα έχει αναδείξει πολλά και µεγάλα ταλέντα τα τελευταία χρόνια που µας κάνουν διεθνώς περήφανους. Μερικοί από αυτούς που έχω ξεχωρίσει εγώ και έχουν παίξει και τον ρόλο τους για να αναδειχτεί η σκηνή µας και στο εξωτερικό είναι ο Detlef, ο Thodoris Triantafillou, o Echonomist oι Angelo & Da Mike, o CJ Jeff o Alex Dimou και σίγουρα στο άμεσο μέλλον θα υπάρχουν και άλλοι Έλληνες DJs και παραγωγοί. Όσο για τους πρωτεργάτες του εξωτερικού, έχει και η κάθε σκηνή τους δικούς της. Κάποια από τα ονόματα που κινούν τα νήματα στην σκηνή τους είναι τα εξής: Solomun, Tale Of Us, Adriatique, Adam Bayer, Dixon, Black Coffee, Fisher, Camelphat, Solardo, Dennis Cruz, Martinez Brothers, και πολλοί άλλοι.

Υπάρχουν κάποια προγραµµατισµένα σχέδια σου που δεν έχεις ανακοινώσει ακόµα; Θα δώσεις µία ‘είδηση’ στους αναγνώστες του Bliss;
Σίγουρα µια είδηση είναι ότι μετά από καιρό θα κυκλοφορήσουμε κοµµάτι µαζί µε τον Θοδωρή Τριανταφύλλου αλλά και κάποιες ακόμα συνεργασίες-έκπληξη που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Φτάνοντας στο τέλος, ποιο είναι το µήνυµά σου για τους αναγνώστες του blissmag.gr;
Να είναι όλοι καλά, να παραμένουν θετικοί, να συνεχίζουν να στηρίζουν την dance σκηνή και να θυμάστε ότι µέσα από τις δυσκολίες βγαίνουμε πάντα πιο δυνατοί.

Alexis Kalamaras

Διαβάστε το προηγούμενο

Με το “Easy Record Maker” μπορείτε να γράψετε τα δικά σας βινύλια

Διαβάστε το επόμενο

Meduza ft. Shells – “Born To Love” από την Defected

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο